top of page

Kolonist i Oldjorden

Et køligt glas hvidvin, en god bøf på grillen og mange skønne sommeraftener.

Kolonihavelivet er skønt og rummer gode stunder, men det er også hårdt, arbejde med hækklip, lugning og et fællesskab, der forpligter.

Vi kan kun anbefale at blive kolonist hos os, men læs gerne nedenstående for at få et grundigt indblik i, hvad det indebærer at være kolonist i Oldjorden.

Grunden

 

Når du køber en kolonihave, ejer du det, der er på din jordlod. Grunden lejer du af haveforeningen, som lejer området af Aarhus Kommune. Det betyder, at der er regler, som skal overholdes. Fx hvor du må bygge, hvor højt og hvordan.

Læs mere om vores haveleje her.

Hæk og havegang

 

Der er altid noget at ordne i haven. Der er nemlig også regler for, hvor høj din hæk må være, hvornår den skal klippes og hvordan havegangen skal se ud. Det er det, vi kalder ”løbende vedligehold”.

Området er ejet af kommunen, derfor er vi forpligtet til at holde det flot. Det er nemlig offentligt, rekreativt område.

Kort sagt: Hækken skal klippes og havegangen ved din grund skal luges. Hvis ikke det sker, kan vi blive nødsaget til at sætte en gartner på, for din regning.

Læs her om "havevandringer" og hvad "en sømmelig have" er.

Huset

 

Vi har mange slags huse i Oldjorden. Alt fra et skur, der trænger til en kærlig hånd og uden el og vand til kolonihave-deluxe med bad og køkken. Sidstnævnte er der dog langt i mellem, og når de udbydes til salg, går det oftest til kolonister på den interne venteliste.  

 

Du behøver ikke være professionel håndværker for at have stor glæde af en kolonihave. Men du skal være indstillet på at ville lære at skifte brædder, ordne tag, justere hængsler osv. på dit hus.

Der er mange, der bygger til og bygger nyt i Oldjorden. Det kan du også. Du er tilmed heldig, at alle gerne vil lære fra sig, når der skal bygges.

 

Alt på grunden, inkl. bebyggelse, køber du. Da det er en kolonihave er der ingen tilstandsrapport som ved almindelig ejendomshandel.

 

Husk på, at et kolonihavehus ikke er det samme som et sommerhus eller et hus tiltænkt helårsbeboelse, helårsbeboelse er ikke tilladt i Oldjorden.

 

El og vand

 

El og vand er ikke en selvfølgelighed i Oldjorden. Mange huse har det, men andre drives med solceller, gas og så er der nogen, der slet ikke har el.

Vi synes dog ikke, du skal blive afskrækket. Du kan få installeret el i din have på eget initiativ, og det får kun værdien af kolonihaven til at stige tilsvarende.

  

Du giver omkring 25.000-35.000 for stikledningen (at blive sluttet til), og så afhænger det af det antal m2, der er bebygget med el. Hvis du har et krav til el, så er det noget, du skal regne med, når du overvejer at købe en have.

 

Pris / handel

 

Oldjorden har udpeget et selvstændigt, frivilligt vurderingsudvalg. Vurderingsudvalget vurderer alle haver, der udbydes til salg. Det er deres pris, der er max-prisen. Du må aftale en evt. lavere pris med sælger, men IKKE byde over vurderingsudvalgets pris.

 

Alt salg går via foreningens kontaktperson. Huset er købt som beset og beskrevet. Hvad der måtte dukke op efterfølgende, kan du betragte som essensen af kolonihavelivet. Der er altid noget, der skal fikses, repareres og vedligeholdes.

 

Du er ikke forpligtet til at købe løsøre.
 

Naboskab

 

En have i Oldjorden indebærer først og fremmest godt naboskab. Der er ingen socialiseringstvang i vores forening, men vi har vores haveliv hæk mod hæk – det fordrer både en vis tolerance og en vis hensyntagen.

 

En ufravigelig regel er: Ingen brug af elektriske redskaber i weekender efter kl. 13 og i hverdage efter kl. 19. Da er der fred til at grille og hygge uden at skulle lægge ører til din plæneklipper eller nye, seje rundsav.

 
Frivillig forening

 

Oldjorden er en gammel haveforening, som har eksisteret siden 1918. Det er med tryk på forening. Foreningen drives af frivillige kræfter, og det forventes, at du som kolonist bidrager på en ene eller den anden måde.

 

Du bestemmer selv, hvordan du har lyst til at bidrage. Om du skal med på havevandring, der tjekker om mælkebøtterne er fjernet fra havegangen, om du skal være med til at prissætte det næste hus eller om du skal planlægge årets fest.

Opdateret 21.08.2020 kl. 10.47

bottom of page